Hvad er rehabilitering

Rehabilitering er et nyt fremmedord, som tidligere var beskrevet i fremmedordbogen som oprejsning, værdighed og afhjælpning af vanskeligheder.

I den netop vedtagne Sundhedsaftale for de næste 4 år i Region Midt betragtes rehabilitering som en overordnet ramme for kommunernes og regionens indsats i forbindelse med behandling, pleje og genoptræning.

Altså vi har et nyt ord eller begreb i den danske retskrivningsordbog, ligesom ordene “Klimatosser” og “Værdighedstosser” og nu også “Rehabilteringstosser”.

Til næste år er Rehabiliteringsforum Danmark, Aarhus Kommune, Region Midtjylland og Aarhus Universitet værter for en international verdenskongres om rehabilitering. Den hedder RIWC2020, og den afholdes hvert 4 år et sted i Verden. Der forventes 2.500 deltagere og heraf mange borgere i kørestol.

Jeg vil gerne med dette indlæg fokusere på overgangen mellem Regionshospitalerne og Kommunernes akutfunktioner. Det er jo et faktum, at patienterne udskrives tidligere og tidligere fra hospitalet, og kommunerne får derved ansvaret for at færdigbehandle patienterne. – Patienterne skal rehabiliteres. – men hvad er opskriften på rehabilitering. Er det blot genoptræning, så brug dog det ord i stedet for et fremmedord, der kan omskrives eller fortolkes som vinden blæser, f.eks: Udredningsplads, Døgnrehabiliteringsplads eller Døgngenoptræningsplads og meget mere.

Billedet er fra Aarhus Kommunes center for udlån af hjælpemidler. Det er samtidig er oplæringscenter for brug af hjælpemidler for medarbejderne.

Sygdom behandles på hospitalet efter Sundhedsloven uden udgift for borgeren. Patienten, der er sendt hjem til rehabilitering enten på en akutplads eller i eget hjem, får i de fleste tilfælde en efterfølgende regning for egenbetaling af f.eks. mad, linned eller kørsel. Altså skifter Sundhedsloven over til Serviceloven ved kommunegrænsen. – Det er ikke “Lighed i sundhed”.

Det undrer mig, at det er så svært at følge loven. Det undrer mig også, at det sikkert vil være nødvendigt at bede Ankestyrelsen afgøre denne sag, hvor kommunerne føler, de har frit slag.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.