VR Virtual Reality skaber udvikling

Jeg var inviteret til VR netværkets årsmøde på DokkX i Aarhus, og lærte om den rivende udvikling, der sker på dette område. Der deltog 75 medlemmer af dette landsdækkende samarbejde på tværs af forskning, uddannelse og praktisk anvendelse. Således blev jeg vidne til den nye forskning, kvalitetssikring og udvikling på området, samt til implementeringen i hverdagen.

VR er en moderne teknologi til rehabilitering af borgere og oplæring af medarbejdere. Igennem oplæg om formiddagen så vi hvordan sanserne kunne stimuleres hos ældre borgere, og børn kunne lære om deres autisme og lignende sygdomme. Dette foregik bl.a. gennem dynamiske og vedvarende samtale sessioner.

Ældre borgere gennemførte fysioterapi ved hjælp af sjove og engagerende systemer, der virker og stimulerer helbredet. Gennem 6 levende oplæg af unge studerende eller udviklere hørte vi om udvikling af nye løsninger, og om hvordan systemerne kan anvendes til oplæring af elever på SOSU skolerne og VIA universitetet.

Senere på dagen kunne vi selv afprøve teknikken ved at besøge 8-10 forskellige udviklere. Vi oplevede, hvordan det er et offentligt-privat innovations samarbejde, der foregår. Jeg afprøvede 3 vidt forskellige løsninger.

  • Først så jeg hvordan en borger faldt om på gulvet på et plejehjem og blev under konstant samtale undersøgt for puls og blodtryk. Til sidst blev borgeren løftet op fra gulvet af en speciel stol, medens en skræmt pårørende så til. – På billedet afprøver jeg ved en tidligere lejlighed den specielle stol, der stille og roligt løfter borgeren op i siddende eller stående stilling.
  • Bagefter oplevede jeg selv, hvordan nakke-, skulder og rygmusklerne blev stimuleret og optrænet ved at plukke bær og frugter fra en tipvogn, der kørte på skinner i variabel hastighed gennem en skov. – Dette system arbejdes der med på Plejehjemmet Hedevej i Aarhus. Jeg foreslog at udvikleren skulle invitere Ældrerådet på besøg og fortælle om det praktiske arbejde.
  • Til sidst var jeg på den vildeste rejse ud i rummet med rumpilot Andreas Mogensen. Raketten havde kurs mod Mars, og vi så jordkloden fra 350.000 kilometers afstand. Det var et fatamorgana uden sidestykke, inden vi landede i god behold igen. – Jeg har altid lært, at du skal ikke flyve højere end vingerne bærer, men her var der ingen vej udenom, der var vildt og sjovt.

Sidst på dagen var der 3 workshops. – Jeg deltog i den workshop, der på didaktisk og pædagogisk måde demonstrerede, hvordan VR systemerne kunne anvendes til indlæring af stort set alle de sygdomstilfælde, man kunne opleve, når man var udlært og skulle ud i det praktiske arbejde.

Alt ialt havde jeg stor oplevelse, som VR netværket og DokkX skal have tak for.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.