Tilsyn med de sundhedsfaglige opgaver er en vigtig opgave. Det foretages primært af det kommunale tilsyn, som enten er tilkøbt eller foretaget af kommunen selv. Sekundært kontrollerer Styrelsen for Patientsikkerhed udvalgte plejehjem, hjemmeplejen, lægepraksis eller speciallæge praksis.
Der er rigtig mange nye komplekse og specialiserede opgaver, som kommunerne skal løse fremadrettet. Det er bl.a. hjemmesygeplejerskens arbejde, og arbejde der foregår i sundhedshusene og i akutfunktionen, samt i andre specialiserede funktioner, som kræver både faglighed, fysiske rammer og mere komplekst udstyr. Det er nye rammer og indsatser, som kommunerne skal finde både økonomi og personale til. – Sådan var indledningen på Danske Ældreråds temadag den 9. okt. 2019 i Viborg til eftermiddagens indlæg fra Styrelsen for Patientsikkerhed som i dag fører både et socialt– og plejefagligt tilsyn og et sundhedsfagligt tilsyn med plejecentre og med den kommunale hjemmepleje og –sygepleje.
Her er tale om en ny type tilsyn, hvor det ikke er alle plejecentre og enheder, som kan regne med tilsyn, – men hvor ca. 10 % af landets enheder kan regne med tilsyn. – Styrelsen fortalte os om resultaterne efter de første år med de nye tilsyn, og om deres praksis med læringsbaserede tilsyn, som redskab til at skabe en bedre og mere værdig pleje og omsorg på landets plejehjem.
Tilsynskonsulenter fra Styrelsen for Patientsikkerhed, Charlotte Hjort og Jane Filtenborg Bjerregaard fortalte åbent om deres arbejde som både kontrollører og oplæringseksperter. Det er sådan, at hvis det halter et sted, ja så har tilsynsmedarbejderne en sundhedsfaglig uddannelse indenfor sygeplejen. – Det kan virke underligt at en kontrollør skal lære fra sig. – Men det har vist sig at være en god måde at hjælpe plejepersonalet på.
Det kan også virke problematisk, at de anmeldte tilsyn varsles 6 uger i forvejen, for så er der tid til at rette op på arbejdsmetoder, bemanding og helhedsindtryk før tilsynets besøg gennemføres. Forhåbentlig lærer ledergruppen på stedet lige så meget som medarbejderne. – Det er nu engang sådan, at det er lederne der bør gå forrest med hensyn til arbejdsmetoder og styring.