Nye former for seniorboliger og plejehjemspladser er nødvendigt

Danske Ældreråds temadag den 9. oktober 2019 beskrev om eftermiddagen det store behov, der er for nye former for seniorboliger samt moderne plejehjemspladser til vore svageste ældre borgere. 

I løbet af de næste 40 år vil der ske en stigning på 300.000 borgere over 67 år, så behovet for seniorboliger og plejehjemspladser må siges at være markant. Men behovet er ikke lige stort alle steder, og det er væsentligt at have sig for øje i de forskellige kommuner.

Forhold som “Den demografiske udvikling”, “Sund aldring” og noget så væsentligt som: ”At borgeren selv har en mening og selv vil bestemme”, betyder nemlig en hel del, når der skal bygges plejecentre og nye seniorboliger.

Der tales rigtig meget om seniorbofællesskaber på mange forskellige måder. – Vi hører, at Boligloven i mange tilfælde står i vejen eller er årsag til begrænsninger. Interne aftaler skal være juridisk korrekt formuleret. – Vi hører også, at hvis de er skruet rigtigt sammen, hjælper man hinanden, og derved begrænses behovet for hjemmehjælp m.m.

Ældrepolitisk konsulent Lisbeth Grøndahl indledte med fakta og tal vedr. boliger til ældre, og fortalte om hvorfor flere seniorbofællesskaber kan være en del af løsningen og et muligt alternativ til ældreboliger og plejehjem.

Borgernes krav til den sidste tid er blevet rigtig store. Det fortalte Plejehjemsforstander Lisbeth Thingholm, Kristiansgården i Beder ved Aarhus meget levende om. Et plejehjem skal idag ledes visionært og økonomisk ansvarligt. – Vi fik hendes bud på, hvordan borgernes livskvalitet, medbestemmelse og et værdigt liv kan sikres på et plejehjem.

Billedet er fra Løvfaldsfesten i 2018 på Plejehjemmet Engsøgård i Brabrand ved Aarhus. Min svigerinde, der bor der, og hendes datter havde inviteret min kone og mig med til det festlige arrangement, der indledtes med laks, oksesteg og is. Oplevelsesmedarbejderne  kom med festlige indslag, og jeg fik lejlighed til at studere det nybyggede køkken.

I Danske Ældreråd arbejder vi med en ny mærkesag: “Vi vil sikre udbredelse af nye boligformer til ældre”. – Jeg forventer mig rigtig meget af bredden og formuleringerne i dette arbejde, hvor jeg håber, at hæmningerne bliver sluppet løs.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.