Den sundhedsfaglige indsats i kommunerne

“Den sundhedsfaglige indsats i kommunerne” var overskriften på Danske Ældreråds temadag onsdag den 9. oktober 2019 i Viborg.

Formiddagens program handlede om samarbejdet mellem Region og kommuner, og jeg havde fornøjelsen at være ordstyrer, og ældrepolitisk konsulent Lisbeth-Marie Grøndahl var konferenceleder.

Kommunerne tilføres flere sundhedsopgaver, bl.a. fordi vi bliver flere ældre, flere kronisk syge, og fordi patientforløb bliver både mere specialiserede og hurtigere skal overgå til kommunerne.

Der er rigtig mange nye komplekse og specialiserede opgaver, som kommunerne skal løse fremadrettet. Det er bl.a. hjemmesygeplejerskens arbejde, og arbejde der foregår i sundhedshusene og i akutfunktionen, samt i andre specialiserede funktioner, som kræver både faglighed, fysiske rammer og mere komplekst udstyr. Det er nye rammer og indsatser, som kommunerne skal finde både økonomi og personale til.

Her i formiddag giver Sundhedsfaglig konsulent i Danske Ældreråd, Lisbeth Grøndahl, et kort oplæg til emnet. Derefter skal vi høre Direktør for Sundhedsområdet i Silkeborg Kommune, Anders Kjærulff, fortælle om kommunernes sundhedsfaglige opgaver og forpligtigelser, og han giver sit bud på, hvordan kommunerne fremadrettet løser de nye opgaver i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. – De slides, der blev vist om Silkeborg Kommune, kan linkes på Danske Ældreråds hjemmeside:

https://danske-aeldreraad.dk/wordPress/wp-content/uploads/2019/10/Anders-Kj%C3%A6rgaard-Kommunens-sundhedsfaglige-opgaver.pdf

Vi fik et meget detaljeret og medlevende indlæg om, hvorledes man pt. klarer aktiviteterne for ældre borgerer i Silkeborg.

Gennem disse indlæg fik jeg megen inspiration til det arbejde, som jeg i Borgerpanelet vedr. et forskningsprojekt deltager i. Dette borgerpanel er nedsat af Region Midt og Defactum vedrørende ”Hvor godt bliver ældre inddraget og hørt ved indlæggelse og udskrivelse fra vore hospitaler”. – Her fokuserer jeg meget på, om borgeren er udskrevet efter Sundhedsloven og skal overføres til kommunens akut pladser, og hvordan og af hvem borgeren derfra overføres til Servicelovens hjemmeplejeordning, som også varetages af kommunen.

Om eftermiddagen fik vi indlæg om “Fremtidens boligformer” og de sundhedsfaglige tilsyn foretaget af “Styrelsen for patientsikkerhed”. Disse indlæg vil jeg kommentere i senere indlæg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.