Veluddannede medarbejdere betyder alt, også for velfærdsteknologi

Veluddannede medarbejdere betyder alt. – Det fortæller CareWare Borgerpanelet samstemmende.

Det er meget vigtigt, at medarbejderne er dus med den velfærdsteknologi, der anvendes. Hvis ikke medarbejderen tør bruge teknikken, ja, så tør borgeren heller ikke. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne er oplært i at anvende produkter og hjælpemidler rigtigt, således at borgeren opnår sin frihed til at klare sig selv og derved bevare sin selvstændighed.

Der opstår konstant nye tiltag og forbedringer, og det er også vigtigt, at både plejepersonalet og hjemmehjælperne følger med i udviklingen. Det er særdeles vigtigt, at kommunens medarbejdere forstår at bruge hjælpemidlerne, for på den måde at lære borgerne at bruge de bedst egnede hjælpemidler på den helt rigtige måde.

På billedet er jeg testpilot til Raizer stolen. Jeg skulle simulere et fald. Jeg var i stand til at kalde på hjælp, og ergoterapeuten var der med det samme. Meget smart blev der indlagt to skinner under mig , og stille og roligt blev min liggende stilling til siddende stilling, så jeg kunne gribe min rollator eller kørestol meget nemt. – Jeg havde heldigvis ikke brækket hverken hofte eller skuldre. – Aarhus Kommune har netop lavet indkøbsaftale med Raizer stolen.

Sundhed og Omsorgs undervisningscenter er på ca. 500 m², og i det første halve år, det har eksisteret på Sintrupvej i Brabrand, har der været afholdt undervisning for ca. 500 medarbejdere. Det handler om undervisning i at bruge forskellige senge og lifte, bidet-toiletter, mobil løftestol og multihygiejnestol samt brug af strømpe på og aftager og meget mere. Det er de teknologiansvarlige i vore syv områder, som står for den vigtige undervisning.

En helt ny verden er de mange apps, der kommer i anvendelse for at fremme inklusionen og fællesskabet for borgere med nedsat funktionsevne. Det er vigtigt, at man kan deltage, hvis man vil deltage. Her handler det nemlig om at fremme et trygt og værdigt liv for borgere med nedsat fysisk og kognitiv funktionsevne.

I Aarhus Kommune underviser ”Teknologi i praksis” almindelige borgere i deres såkaldte ”Apps cafeer”, hvor der afholdes 2-3 timers kurser i brugen af f.eks. den nye Hjælpemiddeldatabase, de mange nye apps, der opstår på markedet, og ikke mindst i den generelle brug af iPads og andre PC typer.

Borgerpanelet ønsker:

  • at projekterne bliver bevilget de fornødne midler i den ny Budgetaftale 2019-2022
  • at udviklingen skal fortsætte, så borgere med et handicap får det lettere
  • at den høje standard af velfærdsteknologiske løsninger fortsætter
  • at veluddannede medarbejdere bruger hjælpemidlerne aktivt med borgerne

På vegne af Borgerpanelets 12 dommere

Carl Aksel Kragh Sørensen

CareWare hjemmeside: http://www.carewareweb.dk/da/CareWare-2018.aspx

Borgerpanelet: http://www.carewareweb.dk/da/CareWare-2018/Borgerprisen.aspx

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.