Århus kommune nedprioriterer det lovbestemte Ældreråd

Århus kommune nedprioriterer det lovbestemte Ældreråd.Således kunne vi læse i Aarhus Stiftstidende tirsdag den 21. nov. 2017 i et læserbrev indsendt af ældrerådsmedlem Inge Lise Johansen, og jeg er meget enig og belønner det med en buket blandede roser.

Der har lige været afholdt valg til det lovbestemte Ældreråd i Århus kommune, valgdeltagelsen var på 18,01%. Det er mere end en halvering fra sidste valg for 4 år siden, og årsagen skal findes et sted hos Aarhus kommune. – Kommunen har bevidst valgt at nedprioritere valget, selv om Ældrerådet er lovbestemt. Det er det for at sikre, at de ældre i kommunen bliver hørt, når politikerne på rådhuset træffer beslutninger, der handler om borgere over 60 år.

Det var et stort ønske fra Ældrerådets side at valget skulle afholdes samme dag som kommunal- og regionsvalget. Sådan er det i de fleste kommuner, fordi det giver en langt større valgdeltagelse. – Men Århus kommune sagde NEJ. I stedet tilbød kommunen et digitalt valg fra den 10.-31. oktober, og mulighed for fremmødevalg 4 dage 3 steder i kommunen, samt mulighed for at stemme i hjemmet.

Rigtig mange ældre er ikke trygge ved digitalt valg. Samtidig var der alt for få valgsteder, som det, for en stor del af de stemmeberettigede, ville kræve bil eller lang transporttid med bus at nå frem til.  Muligheden for at stemme i hjemmet blev fravalgt af mange, fordi de ikke ville ulejlige kommunen.

Ældrerådmand Jette Skive har givet udtryk for sin glæde ved, at de fleste stemmer til Ældrerådsvalget blev afgivet digitalt. Spørgsmålet er dog, hvor meget, der er at glæde sig over. De der ikke har afgivet deres stemme, er de ældre, der ikke er kommet med på digitaliseringsbølgen. – Det er ofte dem, der har mest brug for kommunens hjælp og derfor størst behov for et Ældreråd, der kan tale deres sag.

Der var ingen samarbejdsvilje hos kommunen i forbindelse med valgets planlægning og dermed fik kommunen et valg, som de ældre ikke deltog i. – Man kan næsten få den tanke, at kommunen ikke ønsker et Ældreråd, der kan påpege fejl, mangler, ønsker og behov blandt de ældre i Århus kommune.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.