Underernæring af ældre i plejebolig og hjemmepleje

Underernæring af ældre i plejebolig og hjemmepleje

Mad er en vigtig del af alles liv og hverdag. Måltider og ernæring har stor betydning for den enkeltes livskvalitet og funktionsevne. Mad og måltider skal dække de individuelle behov, og så skal de give appetit – også på livet. Således at mad og måltider skaber livskvalitet, og holder os raske, når vi bliver ældre.

Ernæringstilstanden har også stor betydning for effekten af genoptræningsindsatser, genindlæggelser og forværring af sygdom. Især for svækkede ældre, der indlægges på hospital og modtager hjemmepleje eller bor på plejehjem har ernæringstilstanden stor indflydelse på livskvaliteten. Små ikke planlagte vægttab kan resultere i underernæring, og de kan blandt andet være med til at forværre den enkeltes tilstand og øge risikoen for en tidligere død.

Sundhedsstyrelsen har gennemført flere projekter inden for området, og der stilles forskellige redskaber til rådighed for at sikre, at ældre modtager måltider af bedste kvalitet for den enkelte. Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har samarbejdet i Vidensbanken “Bedre Måltider”. Her ønsker man at styrke kvaliteten af maden til ældre, der bor i plejebolig eller modtager hjemmepleje. Denne vidensbank er til stor inspiration for blandt andet vore kommuner.

Der fokuseres rigtigt meget på ernæringsindsatser til den ældre medicinske patient. Der er lavet 8 anbefalinger, der har som formål at styrke de indsatser, der allerede i dag finder sted i kommuner og regioner med henblik på at sikre ældre medicinske patienter den rette ernæring. Disse anbefalinger udspringer af “Den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.