Der skal igen fokus på faldulykker

Der skal igen fokus på faldulykker

Over 1.000 ældre borgere dør årligt på grund af et fald. Det er mange flere, end der årligt dør i trafikken. For 5 år siden anslog ”Videnscenter på Ældreområdet”, at der hvert år er over 250.000 fald blandt ældre borgere 65+, og at over 40.000 af disse kommer på skadestuen med f.eks. et hoftebrud eller en skulderskade eller med brækkede lemmer og hjernerystelse. Det kan også skyldes fejlmedicinering, såsom forkert medicin eller glemt at tage medicin.

Kommunerne er rigtig gode til genoptræning og med vedligeholdelsestræning læres balancekunsten op, så ulykkerne reduceres. Paradoksalt nok stopper den skadelidte borger ofte med træningen, hvis man er faldet. Man er naturligvis bange for at falde igen. Det er forståeligt nok, men alligevel helt forkert, fordi kroppens muskelstyrke og balancekunst svækkes mere og mere, hvis man ikke vedligeholder træningen.

De fleste faldulykker sker i hjemmet. De kan skyldes løse tæpper eller løsthængende ledninger og dørtrin og trappetrin eller ting, der bare ligger på gulvet, som man overser. – Arbejdstilsynet har meget fokus på medarbejderne i f.eks. hjemmeplejen, og medarbejdernes arbejdspladser i de private hjem. – Jeg har mere fokus på hjemmehjælpernes muligheder for at gøre hjemmet trygt for den ældre og svagtgående eller svagtseende borger. Hvis hjemmet er indrettet trygt for borgeren, er det også en tryg arbejdsplads for medarbejderen.

Det handler om kommunikation og formidling, så medarbejderen stille og roligt taler forebyggelse, sikkerhed og rehabilitering med borgerne. Medarbejderne bør trænes i metoder og tillære sig redskaber, der sammen med borgeren forebygger skader og ulykker i hjemmet med særligt fokus på faldulykker og sikkerhed af enhver art.

En statistik af nyere dato foretaget af Sundhedsstyrelsen siger, at hvis en borger 85+ kommer på skadestuen, så skyldes det et fald i 90 % af tilfældene. Denne statistik siger også, at 20 % af ældre borgere, der brækker hoften dør indenfor et halvt år. – Disse tal må give stof til eftertanke. – Danske Fysioterapeuter er glade for kommunernes forhold til genoptræning, men der er grund til at være særligt opmærksom på, at faldtruede ældre borgere hjælpes, inden ulykken sker.

Stem til digtalt til Ældrerådet i Aarhus Kommune: Tryk på dette link og følg anvisningen:

http://www.aeldreraadaarhus.dk/wp-content/uploads/2015/01/Se-hvordan-du-stemmer-til-aeldreraadet.pdf

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.