Hvordan skal en demensegnet bolig se ud?

Hvordan skal en demensegnet bolig se ud?                       

Lovgivningen har meget fokus på demensegnede boliger. Over sommeren sendte ”Trafik, Bygge og Boligstyrelsen” en høringsfase i gang. Den handlede om, at alle plejeboliger skulle blåstemples i én af tre kategorier, der således kunne give et startskud til ændringer, idet der kunne søges fra en pulje på 30. millioner kr. til omforandring af boligerne. 

Der er lagt op til en A, B og C mærkning, men den skulle udelukkende handle om de fysiske rammer og de overordnede behov for personer med demens. Mærkningen forventes at skulle foretages af en demenskyndig person eller organisation, måske af ”Videnscenter for Demens”. En sådan mærkning skulle så fornyes efter en bestemt periode, idet der kunne ske ændringer i de enkelte plejeboliger i både positiv og negativ retning.

Vel vidende at demenssygdommene er mangfoldige og bevirker meget forskellige behov og handlemåder går Danske Ældreråd ind for denne mærkningsordning, der handler om konstruktion og indretning. Vi ser med tilfredshed at mange af vore anbefalinger skinner igennem lovforslaget. Vi har lagt vægt på 5 hovedområder, som skal indgå i demensmærkningen:

  • Hjemlighed og atmosfære
  • Dags- og kunstlysets betydning
  • At finde vej og overskuelige omgivelser
  • Kontakt til naturen og sansestimulering
  • Tryghed og sikkerhed

Oplægget til et elektronisk indberetningsskema er overskuelig med vejledning og detaljer samt kvalitetsniveau. Danske Ældreråd lægger megen vægt på den forskning på området, der allerede er foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) senest i SBI-anvisning 259 ”Plejeboliger for personer med demens”.

Denne omfattende kategorisering af plejeboliger handler ikke kun om ældre boligers egnethed. Den handler naturligvis også om, at de nyeste tiltag og nybyggerier. Her er det væsentligt, at man fra starten har en kategori A mærkning. Det vil i min verden handle om boliger, der er store nok og har forskellig størrelse og indretning. Jeg finder at en to-rums bolig er nødvendig. Der må gerne være en flytbar væg, men en soveafdeling og en stueafdeling er nødvendig. Det er vigtigt, at man i sin egen bolig ikke er afskåret fra at kunne have familie, pårørende og gæster på besøg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.