Omtænk Plejehjemstilsyn og indtænk Hjemmeplejen

Omtænk Plejehjemstilsyn og indtænk Hjemmeplejen

Tilsynskonceptet, der handler om plejehjemstilsyn, er blevet væsentligt forandret, uden at Aarhus Kommune har reageret og forsøgt at rette op på forringelsen.

Embedslægens uvildige tilsyn faldt bort for et år siden den 1. juli 2016. – I forbindelse med Budgetforliget i Aarhus Kommune i efteråret 2016 skete der ingen tiltag, og det samme ser heller ikke ud til at være tilfældet i de kommende budgetforhandlinger.

Det største problem er de stadig tilbagevendende fejl vedr. medicindosering og optælling af piller, samt det at de ældre borgere får pillerne til den rette tid.

Efter Embedslægens tilsyn er gået over til risikobaserede tilsyn, er der kun Aarhus Kommune selv til at sikre, at borgerne på plejehjemmene og hjemmeplejen får den rette pleje og behandling. – Det var også en del af Embedslægens tilsyn, at borgerne fik den rigtige ernæring, og at opgaverne var dokumenteret rigtigt efter Sundhedslovens krav. Det er vigtigt at borgerne ikke føler deres retssikkerhed truet.

Aarhus Kommune har altid haft ansvaret for, at det foregår rigtigt og uden fejl, men det er tilsyneladende meget svært at leve op til dette ansvar, når man næsten er alene om at kontrollere sig selv.

I flere velkendte byer som f.eks. København, Randers og Silkeborg har man entreret med et anerkendt konsulentfirma til at udføre opgaven. I København vurderes de uanmeldte tilsyn i tre kategorier: ordinært tilsyn, fokuseret tilsyn og bekymringstilsyn. I Randers udføres der årlige anmeldte tilsyn, hvor fokusområderne aftales på forhånd. I Silkeborg gennemføres uanmeldte tilsyn med udvalgte temaer.

Jeg har stor respekt for Aarhus Kommunes egne uanmeldte tilsyn, og tilsynschefens metoder. Den efterfølgende snak med medarbejderne er meget belærende, – men 50 plejehjem samt 7 områder med aktiv og akut hjemmepleje er rigtig meget for én kompetent og respekteret tilsynschef. – Aarhus Kommune bør virkelig overveje at ansætte to kompetente sygeplejersker mere, én til hvert tilsynsområde.

Carl Aksel Kragh Sørensen genopstiller til Ældrerådet i Aarhus Kommune.

Sekretær i Ældrerådet i Aarhus Kommune.

Medlem af FU i Regionsældrerådet Midt

Medlem af bestyrelsen i Danske Ældreråd

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.