Erindringslejligheden i Den Gamle By

Jeg deltog i en rundvisning i Den Gamle By i Aarhus. Hovedformålet var at se den indrettede Erindringslejlighed fra 1950’erne.

Modelfoto af spisestuen

Direktør Thomas Bloch Ravn viste på en meget inspirerende måde og fortalte om, hvordan et besøg af borgeren med demens, dennes pårørende og andre besøgende bliver gennemført. Han fortalte om, hvordan personalet indgår i et gennemtænkt og demensvenligt rollespil.

Man møder straks tidsalderen, når man går op ad trappen til 1. sal. Der var en duft af brun sæbe fra en spand med sæbevand på en trappeafsats. Man ringer på til lejligheden og personalet lukker op til en lille entre, og derefter kommer man ind i køkkenet med isskab, gaskomfur og fadebur. Det første man lægger mærke til er kaffekanden Madam Blå og poserne med kaffetilsætning fra dengang.

Det næste, man oplever, er et soveværelse med en dobbeltseng og en vugge samt et skab og toiletbord med forskellige parfumer, såsom 4711, og cremer fra den tidsalder og én af de første elektriske barbermaskiner.

Herefter går man ind i spisestuen og dagligstuen med møbler og pyntegenstande samt malerier og billeder på væggen, der er tapetseret med tapet fra dengang. Radio og pladespiller er også fast inventar. Spisestuebordet er dækket med kaffekopper, og der bliver serveret kaffe med småkager til de besøgende.

Den Gamle By har gennem de sidste 2-3 år haft mange positive oplevelser med demensboligen og med den dementes erindring omkring sin fortid. – Det har absolut været en succes lige fra starten. Medarbejdere i kommuner og nye SOSU elever besøger lejligheden og oplæres i bedre at kunne forstå og behandle medborgere med demens.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.