Digitalisering, hvorfor

Internettet udvikler borgerne

Internettet og den teknologiske udvikling med digitalisering sætter borgere i stand til at betjene sig selv. Det giver en stor frihed i forhold til tidligere, hvor det offentlige og borgerne skulle betjene sig af papir og brevforsendelser. Staten og kommunerne behandlede i 2011 ca. 100 mill. forsendelser. Det beløb sig til ca. 700 mill. kr. for porto, samt udgifter til papir, pakning, arbejdstid til håndtering, og frankering. Det offentlige vil gerne ombytte udgifterne til papir og porto med digitalisering. Det er beregnet, at omkostningerne vil blive reduceret med ca. 80-85 %, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

Det er ikke alle borgere, der kan være med

Flere undersøgelser viser, at der er ca. 300.000 ældre borgere i Danmark, der endnu ikke har adgang til internettet, og det skønnes, at hovedparten af disse heller ikke kan betjene de nye medier. Det kan der være mange årsager til. Derfor skal man have mulighed for fritagelse.  

Besparelser                                                                                                                                                 Det er oplyst, at de opnåede besparelser på ca. 550 – 600 mill.kr. skal anvendes til generelt bedre velfærd. Fra flere sider påstås det, at besparelsen kommer os alle til gode på én eller anden ubekræftet måde. Besparelsen går i den store statskasse, og uden at de kommunale tilskud forbedres. Men besparelserne ligger også i kommunen!

Tilbud om uddannelse                                                                                                                            I kommunerne arbejdes der hårdt på at give borgerne mulighed, for vi kan betjene os selv på nettet. Det hedder sig: Hvis man kan, så skal man. Hvis man har en computer, kan man på www.borger.dk  læse mere om digitalisering og få vejledning til, hvordan man selv skal ansøge om f.eks. pension og hjælpemidler, indberette ændringer i selvangivelsen eller hvordan man kan opnå håndværkerfradrag ved ombygninger.

Når du kan, giver det livskvalitet

Mange ældre borgere har lært sig teknikken og har stor glæde af internettet. Man kan deltage i undervisning på datastuer, net-caféer, og på bibliotekerne. Man kan også søge oplysninger hos venner og familie. Dog begrænses mulighederne af, om man har adgang til internettet. Således meddeler Danmarks Statistik i slutningen af 2013, at 51 % af 75-89 årige har internet, og at 82 % af 65-74 årige har internet.

Fordelene er mange

Man kan hurtigt komme i forbindelse med venner og familie, og ikke mindst følge med i sine børnebørns færden. Når man har en computer, bærbar PC, tablet eller Smart Phone, er det vigtigt at bruge den ofte, f.eks. til spil og kabaler og e-mails, så man ikke glemmer teknikken. Det kan varmt anbefales at komme i gang, for ens horisont bliver udvidet gennem adgangen til bl.a. E-bøger og aviser. Teksterne kan let reguleres i størrelse, så de bliver lettere at læse.

 Det haster

Danmarks Statistik meddeler ved afslutningen af 2013 at 47 % af 75-89 årige har NemID, og at 77 % af 65-74 årige har NemID.

1. november 2014 skal alle borgere, der kan, have en NemID og en digital postkasse, eller man skal have søgt om fritagelse og være bevilget fritagelse for digital post. Hvis borgeren trods hjælp og vejledning ikke kan bruge den digitale postkasse, bliver det muligt fortsat at kunne modtage brevpost på normal vis, når man er blevet fritaget.

Nye tiltag
Der er rigtig mange tiltag både med traditionel læring, men også utraditionelle veje til at tilegne sig digitaliseringen. I Aarhus planlægger vi bl.a. en arbejdsdag onsdag d. 30. april 2014 på Folkestedet. Ideen er, at vi inviterer ældre borgere til borgermøde. I mødet mellem ældre ildsjæle og IT-udviklere afdækkes de ældres problemer. I løbet af dagen konkurreres der på livet løs for at finde den eller de bedste modeller. Det er håbet, at modellerne kan gøre det nemmere for ældre at gøre brug af digitale løsninger i fremtiden.

 Den nære fremtid

Frem mod deadline d. 1. november 2014 vil der blive skruet op for hjælpen og informationen om, hvordan man som ældre kommer godt, trygt og sikkert på NemID og digital post. Overalt i landet er der spændende arrangementer, som det ovennævnte i støbeskeen – alt sammen med henblik på, at gøre overgangen til digital kommunikation med det offentlige lettere og sjovere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.